Február 2019 Március 2019
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Látogatók száma

2639032 látogatóPDF  | Nyomtatás |  E-mail
2011. február 18. péntek, 09:03

2011.02.16-án a Széchenyi István TISZK támogatásával a Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban egész napos rendezvényre került sor, Családi nap Gyermekeink védelmében címmel. A fiatalok kevés információval rendelkeznek a mindennapi élet veszélyeivel kapcsolatban. Gyakran nincsenek tisztában tetteik súlyával, azok következményeivel. Ennek érdekében tájékoztató előadásokat hallhattak a diákok az ifjúkori kisebb súlyú bűncselekményekről, az iskolai hiányzások szankcionálásáról. E mellett a közlekedési szabályokkal kapcsolatban is kaptak iránymutatást a fiatalok, majd lehetőségük nyílt egy tesztlapon tanúságot tenni ismereteikről.

A programsorozat első momentumaként a bejáratnál fogadták a diákokat, akik kaptak egy kvíz lapot, amelyen a kérdések az ifjúkori bűnözés és a hiányzás témája köré épültek. A kvízlap megtekinthető ITT. A késő tanulóknak egy kis szórólapot kellett elolvasniuk az iskolai igazolatlan hiányzásokról, valamint azok következményeiről. A szórólap megtekinthető ITT.


Ezt követően minden osztályfőnök a saját osztályában tartott ismertetőt az ifjúkori bűnözés jellemzőiről, az elkövetés okairól, az egyes cselekmények büntetőjogi következményeiről, a szakképzős osztályokban a csalóka álláshirdetésekről, az álláshirdetések kelepcéiről, a 9., 10., 11., 12. évfolyamok C osztályaiban pedig a közlekedési szabályokról és betartásukról.

Készülnek a cédulák a csapatmunkához.

Minden pedagógus más eszközt választott ismeretei átadására, de kivétel nélkül buzgón készültek az előadásra.

 

10 órától az iskola aulájában játékos vetélkedőre került sor, amelyen a tanulók arról tehettek tanúbizonyságot, mennyire figyeltek a közlekedési szabályokat bemutató órákon.


Természetesen a családi napon a szülőkre is nagy figyelem fordult. Először is 15 órától lehetőségük nyílt szakmai tanácsot kérni az ifjúságvédelmi felelőstől, a mentálhigiénés szakembertől és a pszichológus munkatársaktól. Az ilyen jellegű beszélgetések sok esetben megoldást jelenthetnek a gyermek-szülő, gyermek-tanár nézeteltérések feloldására.

16 órától az iskola éttermében összevont szülői értekezletet tartottak a 9. évfolyamon, minden osztálynak. Előadást tartott a Nyugdíjas Rendőrök Egyesülete, melynek témája a gyermekeket fenyegető veszélyeket tárgyalta. Kiemelve az alkohol, a dohányzás, a kábítószer, a bolti lopás és nem utolsó sorban az iskolai hiányzás problémakörét. Az előadók után Nagy István igazgatóhelyettes úr beszélt az elsősök tanulmányi eredményéről, illetve összefoglalta a hiányzások állását, szomorúan konstatálva annak kimagasló mértékét.

Ezzel egy időben minden osztály szülői értekezletet tartott, ahol a pedagógusok ismét beszéltek az iskolában és iskolán kívül elkövetett kisebb súlyú bűncselekményekről, szabálysértésekről, valamint azok felderítéséről és szankcionálásáról.

18 óra 30 perctől a kollégiumban klubfoglalkozást tartottak a kábítószerekkel való visszaélésekről és illusztrációként az Egy kosaras naplója című film egyes részleteit vetítették. A foglalkozás során a diákoknak lehetőségük nyílt megvitatni gondolataikat, benyomásaikat.

 

A projekt neve:

Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központ fejlesztése

A kedvezményezett:

Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
3529 Miskolc, Ifjúság út 16-20.   telefon:06-46/360-125
fax:06-46/562-239
www.szemere.miskolc.hu

Felnőttképzési ny. sz.: 05/0108/04

Partneriskola:

Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskola
3532 Miskolc, Rác Ádám u. 54-56.   telefon: 06-46/531-517
www.barossg-misk.sulinet.hu

A projekt leírása:

A Széchenyi István TISZK célja a szakképzés hatékonyságának növelése a szakképzési kínálat megfelelő koordinációjának biztosításával, valamint a XXI. századi igényeknek megfelelő csúcstechnológia összehangolt alkalmazása a szakképzésben résztvevő fiatalok naprakész, korszerű gyakorlati ismereteinek bővítésére.

Közreműködő szervezet:

ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 1134 Budapest, Váci út 45. "C" épület    www.esza.hu